Rengöring av aluminiumfälgar

Det är svårt att tänka sig, att aluminium för inte särskilt länge sedan betraktades som så ovanligt och svårbehandlat att dess värde låg mycket högre än både silver och guld. Så sent som mitten av 1800-talet hade man ännu inte hittat några bra metoder att behandla det på ett billigt sätt för att använda det som vi ser nu.

 

Idag används den mycket lätta men väldigt tåliga metallen till allt mellan himmel och jord. Från läsken du köper i butiken och dricker, till konstruktionsmaterial i byggnader, tillverkning av flygplan, utemöbler, verktyg, utsmyckning och inte minst då aluminiumfälgar.

 

Det finns en hel industri som enbart tar fram produkter anpassade för rengöring av detaljer på bilar. Professionellt framtagna kemiska formler som lämpar sig bäst för än det ena än det andra. Rengöring av vindrutor, lack, kromade detaljer, fälgar, oavsett vad finns där vad som rekommenderas som rätt flaska att köpa hos en motorhandlare.

 

Men som alltid finns det också vad som i dagligtal kallas husmorstips. Små enkla knep där man ofta använder sådant ofta redan finns hemma. Och här följer några för rengöring av aluminiumfälgar.

 

Rengöringsmedel och bakpulver

 

Fälgar i aluminium har efter en tid beläggningar av smuts från vägar, fett och tjära. Ett helt vanligt rengöringsmedel som används i köket verkar avfettande och det tar man exempelvis ofta till när det skett ett oljeutsläpp som nått kustområden och djur täcks av oljan.

 

Genom att blanda lika delar vatten med rengöringsmedel kan man använda det på aluminiumfälgar. Därefter sprider man bakpulver på en mjuk svamp eller tjockare trasa och drar den över fälgarna i omgångar. Bakpulvret är nämligen något strävt och agerar som slipmedel. I kombination med trasan eller svampen kommer det få loss smutsen. Avslutningsvis sköljer man av det hela ordentligt med vatten.

 

Vinsten som effektivast

Det längre och mer komplicerade namnet är kaliumvätetartrat och används inte ofta inom svensk matlagning men vinsten hittas på kryddhyllan i butiker och är visserligen inte särskilt billigt men det finns få saker som rengör aluminium effektivare än vinsten.

 

Om man har mörka fläckar på sina fälgar, inte lyckas få bort dessa med rengöringsmedel och bakpulver, då är ett sätt att göra det med vinsten och en styv borste där man sköljer med vatten efteråt.

 

Citronjuice och sodavatten

 

Detta är ett av de vanligaste förslagen när det gäller rengöring av aluminiumfälgar och vanliga hushållsprodukter. Citronjuice utan något kan rengöra fläckar men sodavattnet tillför det lilla sträva som dessutom “slipar” ytan.

 

En styv borste eller skurborste används för att ta bort envisa fläckar, därefter sköljer man av med vanligt vatten.

 

Coca Cola, eller för all del Pepsi

 

Dessa drycker innehåller en syra som rengör metaller och tar bort rostfläckar lika bra. Särskilt Coca Cola tas ofta till då det är en fosforsyra som faktiskt etsar metallen.

 

Cola används även för att göra rent krom från rost.

 

Det är viktigt att man sköljer väl med rent vatten efteråt för att få bort allt det klibbiga som läsk innehåller, annars drar det lätt till sig smuts som fastnar.