Vad är valutahandel?

Den öppna valutahandeln är en marknadsplats där just valutor utgör själva “varan” man spekulerar i. I motsats till aktier där man faktiskt får en del i ett företag fungerar det inte riktigt likadant här. Istället lägger man sin investering på övertygelsen att en valuta kommer öka jämfört med en annan. Eller tvärtom. Med ett verktyg som fxgm.com gör detta möjligt för oss genomsnittliga investerare. För på FXGM Sverige är det inte nödvändigt att vara en storinvesterare med miljoner på banken, en centralbank eller en investeringsfirma.

 

Valuta är viktigt för de flesta runt om i världen, oavsett om man inser det eller inte. Eftersom valutor är nödvändiga inom utrikeshandel och annan affärsverksamhet. Lever man i Sverige och vill köpa en vara via nätet i Kina kommer det med stor sannolikhet inte finnas svenska kronor tillgängliga på webbshoppen där man valt att handla. Istället är det någon av de vanligare vilken räknas om enligt en kurs om ändras dagligen.

Betalade man med svenska kronor på en kinesisk webbshop skulle de i sin tur få gå till lokal bank och växla in med en kurs vilken kanske inte var särskilt gynnsam för dem. Därför existerar hela tiden en värdesättning mellan den lokala valutan och den som individuella kunden betalar med. Detsamma gäller under semesterresor. Man kan inte åka till Tunisien och betala med svenska kronor på en restaurang. Först får man ta sig till ett växlingskontor där kurserna är satta och byta svensk valuta mot lokal.

 

Den största marknaden

Det här kontinuerliga, ständiga och stora behovet av att ständigt behöva växla valutor mot varandra är anledningen varför denna marknad också är den största. Samtidigt som den är vår mest likvida finansiella marknad.

Med FXGM Sverige och de verktyg som finns inom FXGM trading ges en möjlighet att spekulera i valutor och tjäna pengar på variationer som förekommer över natt eller över längre tid. Till och med aktiehandeln är mycket mindre vad gäller daglig omsättning än vad valutahandel är. Vilket säger en del om var de extremt rika gjort en stor andel av sin förmögenhet.

 

Lära sig termerna

För att förstå vad som erbjuds med FXGM trading och kunna dra nytta av möjligheten behövs en del begrepp förstås. Många tenderar att vara på engelska.

  • Spot market eller spotmarknad är då valuta inhandlas samt säljs till sitt aktuella värde. Detta pris avgörs av tillgång och efterfrågan där exempelvis en nations uppsving i import eller export kan vara avgörande faktor, men även lokala ränteläget och politisk situation
  • Future exchange handlar i motsats till spot om tillfällen då valutor inte byter händer. Istället är kontrakt som representerar anspråk till en viss valuta, ett specifikt pris per enhet och ett framtida datum för avräkning

Oavsett vilken nivå man beslutar att börja investera inom valutamarknaden är det lämpligt att lära sig termerna, där det finns fler som förklarar språket vilket används och vilka transaktioner som utförs. FGMX finansinspektionen och FGMX omdöme är ytterligare något man kan läsa mer om där det försäkras att transaktionerna sker enligt regelverket samt har nöjda besökare sedan tidigare.